Bij gebrek aan warme temperaturen gaan wij van Ondersteboven daar zelf voor zorgen. En dat in de vorm van ons jaarlijks winterfeest Karibu Karamu. Het kleinere broertje/zusje van het wereldfeest elk eerste weekend van september zou je kunnen zeggen. Dezelfde uitstraling, dezelfde sfeer, dezelfde vibe, dezelfde blije gezichten van knutselende kinderen, smullend van de wereldkeuken die onze bezoekers zo appreciëren. Ook de volwassenen genieten natuurlijk mee, dat spreekt voor zich!

Een traditie die door jong en oud van gelijk welke afkomst gesmaakt wordt is de workshop djembé. Zie ze kloppen, zie ze lachen, zie ze bewegen. Het is hartverwarmend om te zien hoe werkelijk iedereen gezellig meedoet.

We zijn uitermate verheugd om Nadja nog eens te mogen ontvangen met haar geëngageerd poppenspel. Onder de naam Buguel Noz brengt ze een beklijvende live show met de naam Eaux-fortes. Zelf omschrijft ze het als een woordeloze fabel die water viert als drager van leven en wedergeboorte. Je moet dit gezien hebben! Vele mondjes gingen open -en bleven stil- tijdens haar vorige doortocht(en) op Karibu Karamu.

Daarna is het de beurt aan Brenda om onze bezoekers in beweging te krijgen en te houden. In de vorm van een workshop Afrikaanse dans gaat ze stap voor stap proberen ons publiek te laten bewegen zoals volleerde artiesten uit "het zwarte continent". Zij die het reeds probeerden vertelden euforisch over een onvergetelijke ervaring. Hier geldt het spreekwoord: 'Wie niet waagt, niet wint'.

Zé is al jaren een vaste waarde op onze feesten. Naast workshops djembé is hij met zijn groep ook actief als acrobatie act. Kleurrijk, wervelend, energiek zijn woorden die zeker en vast omschrijven wat er 30 minuten lang te zien is in deze show. Verbaas je over de enorme fysieke kracht én lenigheid die hier getoond worden. Zit neer en geniet.

Als muzikale afsluiter hebben we dit keer gekozen voor een reggae band uit het Brusselse. Rojah Lao & Tralala Band brengt een heerlijke mix van Afro Jazz en Reggae. Geïnspireerd door de muziek uit het West Afrikaanse land Togo onderscheidt deze band zich van de rest van de Brusselse scène met een akoestische set, gedragen door de stem van zanger Rojah Lao. Zijn muzikale reis begint bij jamsessies in de hoofdstad en door zijn optimistische ingesteldheid heeft hij zijn band hervormd tot wat we nu te zien en horen krijgen. Als dit geen zonnetje laat schijnen (in ons hart) weten wij het ook niet meer.

Naast dit alles is er ook nog verteltheater van tante Claus. Zij slaagt er keer op keer in om een gemengd publiek op het puntje van de stoel te krijgen met haar prachtige verhalen. Iedereen hangt (gelukkig niet letterlijk) aan haar lippen.

Als randanimatie is er doorlopend gelegenheid om bijvoorbeeld een henna tattoo te laten zetten,  je haren te laten vlechten of de kindjes te transformeren in hun superheld door middel van grime. Voor de doeners: maak gordels van kralen, knutsel met Franklyn of probeer eens te kantklossen. Ook een optie is te gaan kijken hoe Yussef erin slaagt om een 3D tekening te voorschijn te toveren op de vloer. En vaste waarde DJ Toto vult de gaatjes op met wereldmuziek. TOT DAN?

Om de fotoreeks van Karibu Karamu te bekijken die op fotopelt.be staat, klik op de bovenstaande foto. Dankjewel alweer aan de immer aanwezige Marc Faes.