Jubileumeditie: 15de Wereldfeest ONDERsteBOVEN 3 & 4 september 2016

Ongelofelijk maar waar: reeds voor de 15de(!) keer vindt in Neerpelt het wereldfeest ONDERsteBOVEN plaats. En omdat dat een jubileum is heeft de organisatie bovenop al het gebruikelijke lekkers (letterlijk én figuurlijk) ook nog een leuk extraatje voorzien op zondag 4 september.

Namelijk een goed gevulde piñata waarop de kinderen zich eens kunnen uitleven.

Zaterdag 3 september 2016

 

Naar goede gewoonte opent het wereldfeest op zaterdag met een tentoonstelling in de foyer en het atrium van Dommelhof. Aanvang: 19u30.

Dit jaar zijn de werken van de hand van Mulugeta Tafesse, in 1960 geboren in Tigray (Ethiopië).

 

Mulugeta Tafesse woont en werkt in Antwerpen. Hij verwerkt in zijn schilderijen en tekeningen de sporen van zowel zijn Afrikaanse roots als van de Westerse cultuurgeschiedenis. De invloed van zijn geboorteland uit zich echter niet in typische Afrikaanse motieven, maar eerder in religieuze en filosofische waarden. Zijn figuren zijn vaak eerder statisch voorgesteld, maar zijn bewogen penseelstreken roepen kleurrijke klanken en ritmische bewegingen op. Dit vloeit voort uit het thema waar alles om draait: de liefde voor het leven, ondanks en dankzij de bittere kantjes ervan.

Zondag 4 september 2016

 

Zoals de vaste bezoekers al weten is zondag dé activiteitendag voor jong en oud.

Ook dit jaar zijn het Provinciaal Domein Dommelhof en de tuin van het Oud Dommelhof de place to be voor workshops, tentoonstellingen en optredens.

En natuurlijk niet te vergeten talloze infostands van organisaties met het hart op de juiste plaats.

Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten: op de gezellige terrasjes en bij de verschillende eetstandjes is het heerlijk toeven. Wees welkom en ga enkele uurtjes op reis!

 

 

Ook dit jaar hebben we weer geweldige artiesten kunnen strikken!
Zo zullen er OPTREDENS zijn van o.a.

 

 

 

'Dzidzolie'


Hun repertoire bestaat uit West-Afrikaanse ritmes en zang uit Benin, Ghana, Nigeria, Togo, Burkina Faso, vergezeld door dans uit Guinée Conakry.
Niet alleen traditionele percussie, maar ook andere genres zoals salsa, reggae, soukous, highlife , vergezeld van dans en zang, maken van ieder optreden een gevarieerd spektakel vol plezier en ambiance!

 

 

Murgafanfare 'Agrum'


Neem drie handenvol groene murgueros uit Heist en omgeving,
versgeplukt en van steeltjes ontdaan. 
Achtereenvolgens toevoegen:
 een half pond balkanmelodieën,
 een snuifje klezmer en wat gemalen mambo,
 een goede scheut sambaritme 
en een hoop dansende voetjes. 
Alles goed mixen en klaar : WORLDSHAKE AGRUM!

 

 

 

 

 

"The Scorpions"

 

Wie houdt van opzwepende ritmes, gebracht door een enthousiaste bende lachende Afrikanen die duidelijk genieten van hun 'getrommel' mag de optredens van deze Scorpions niet missen.

Vorig jaar verbaasden ze het talrijk opgekomen publiek met een wervelende acrobatische show, begeleid door het wilde ritme van hun djembes. Niet te missen!!!

 

"DJ Stanley Livingstone"

 

Stanley Livingstone (Neerpeltenaar Stijn Lauwers) , die al op heel wat festivals heeft gestaan en ook bekend is als sidekick van Buscemi, heeft ondertussen een reputatie opgebouwd om u tegen te zeggen.

Wie beter dan hem kan de muziek tussendoor verzorgen en de leemtes opvullen tussen de groepen/artiesten? Juist ja, niemand! Daarom zijn we trots om hem weer op ons Wereldfeest achter de draaitafels te hebben!

 


 

 

Ben je iemand die graag 'kijkt' of ben je iemand die graag 'doet'? Voor beide kan je terecht op het Wereldfeest.

Zoals elke editie al het geval is geweest kan je nu ook kijken naar en/of meedoen aan meerdere ACTIVITEITEN

Een absolute premiere dit jaar is een traditionele poedertekening, gekend onder de naam 'Kollam' in Zuid-India of ook meer algemeen onder de naam rangoli.

 

Rangoli is een woord uit het Sanskriet dat betekent 'creatieve uiting van kunst door het gebruik van kleur'. Het heeft een religieuze en culturele betekenis. Het woord rangoli verwijst ook naar 'rang' (kleur) + 'aavalli' (rij) wat betekent 'rij van kleuren'. Het is de kunst van het tekenen van patronen en motieven rondom en in het huis met verschillende kleuren poeder, afkomstig uit het Hindoeïsme. Ontworpen met een prachtige combinatie van verschillende kleuren kan rangoli een betoverend stukje kunst opleveren. Het tekenen van rangoli is een manier om plezier te uiten en geluk te verspreiden. Er is echter ook een diepere betekenis achter deze ontwerpen. Als rangoli getekend is voor de ingang van een huis, heeft het de kracht om plezier te creëren in de geest van degene die het ziet. Daardoor zal een persoon die je huis binnenkomt zijn negatieve gevoelens buiten laten en binnenkomen met veel positiveit en plezier en daardoor jou meer geluk brengen.
En wil het nu toch wel lukken dat wij een dame uit Zuid-India hebben die de traditie van 'Kollam' thuis nog met de paplepel ingegoten gekregen heeft! Nagaveni Pentaiah heeft eerder ons winterfeest "Karibu Karamu" al opgevrolijkt met sierlijke traditionele Indische dansen en met prachtig uitgewerkte traditionele hennatattoos. En nu wil zij graag met ons die onbekende kunstvorm delen. Kom dat zien: het werk wordt van nul af opgebouwd naar een metersgroot geheel. In totaal gaat dat proces meerdere uren in beslag nemen en het uiteindelijk resultaat gaat iedereen met verstomming slaan.
Nooit eerder gezien of gedaan in Limburg! 

 

 

 

Voor de kinderen is er een leuke schmink en grime-sessie. Ziet je dochter zichzelf als een bijtje of misschien wel een tijger? En denkt je zoontje dat hij écht wel Batman is of een stoere piraat? Mogelijkheden zat!

 

 

 

 

Wat uw schatjes ook zeker leuk vinden is het uitproberen van  circustechnieken. Draaien met borden op een stokje of misschien zelfs eens proberen te fietsen op zo'n éénwieler! Cool!!! Te gek vinden ze dat.

 

 

Iedereen heeft al wel eens gehoord van een digderidoo intussen maar hoe ziet dat ding er eigenlijk uit?

En vooral: hoe krijg je daar nu geluid uit?

Op ons Wereldfeest krijg je de kans om deel te nemen aan een workshop.

Probeer het zelf eens.... als je durft (grapje!).

 

 

Een andere jaarlijks terugkerende activiteit is de djembe workshop.

Gesmaakt door jong en oud en nu al meerdere malen gebracht door de fantastische en enthousiaste bende van Zé and The Scorpions (zie boven bij de artiesten) Alleen maar lachende gezichten daar!

 

Wat intussen ook niet meer weg te denken is op ons festival is de hennatattoo. Ditmaal niet de kunstig uitgewerkte kunstwerkjes van tijdens ons winterfeest maar eerder de leuke, snelle tekening op je hand, arm .....

Geeft een zomers gevoel, net dat tikje speciaal. De kids zijn er in ieder geval wild van!

 

Weinigen kennen het maar misschien kan je op ons festival eens een poging wagen.

 

Tenen lezen is een ervaring die je misschien anders tegen jezelf laat aankijken.

Een persoon die tenen leest kan je meer inzicht geven in je karakter, je persoonlijkheid, gedrag en levenshouding.

En hierdoor kan iemand die tenen leest aangeven wat je sterke en zwakke punten zijn en waarom je tegen bepaalde situaties aanloopt in je leven op het gebied van werk, relatie, opvoeding...

 

Energetische massage is een zeer lichte (therapie) vorm van massage, waarbij de handen of vingertoppen gebruikt worden om energie overdracht te bewerkstelligen.

In de meest ideale situatie heeft de mens een flinke dosis energie, die onbelemmerd door het hele lichaam (via de meridianen) kan stromen.

Energetische massage is afkomstig uit de oosterse landen. Het zenuwstelsel reageert op energie, daarom werkt deze massage rustgevend.

Daarnaast worden je emotionele en psychische spanningen minder of gaan zelf helemaal weg. Je wordt je bewuster van jezelf en dat is goed voor je persoonlijke ontwilkkeling.

Deze massage is bedoeld om je energie te voelen en weer te laten stromen. Je richt je tijdens de massage bewust op het openen van energiekanalen in je lichaam en op het vrijmaken en afvoeren van blokkerende energie.

 

En alsof dat alles nog niet genoeg is, is er ook nog gelegenheid om te knutselen of ballonnen te plooien.

Of misschien vind je pottenbakken leuker? Of magic painting?

Al ooit eens schilderen op doek geprobeerd?

En wat is recyclage kunst?

 

Kom het zien en probeer hier en daar wat dingen uit! Je gaat er geen spijt van krijgen!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

En plotseling staat er ook nog een reuzepaard in het park!!!

Waar komt dat beest vandaan?

En waarom is het daar?

Om dat te weten zal je wel moeten komen aanstaande zondag!!!


 

Er kan ook superlekker gegeten worden aan onze eetstandjes. Traditionele gerechten uit verschillende hoeken van de wereld maken het gevoel van op reis te zijn compleet!

Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten want die zijn ronduit democratisch én je steunt er een Noord Zuid project mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

WE HOPEN JE TE ONTMOETEN OP ONS FEEST! IEDEREEN IS WELKOM. INKOM IS GRATIS!!!