WERELDFEEST 2019

ZATERDAG 7 SEPTEMBER EN ZONDAG 8 SEPTEMBER

Wereldfeest Ondersteboven is al vele jaren een vaste waarde in Neerpelt en sinds de fusie van de beide gemeentes dus in Pelt. De 18de editie vindt plaats in het weekend van 7 en 8 september. Het hele gebeuren wordt volledig gedragen door vrijwilligers en is op geen enkel vlak commercieel. De opbrengst van elke eetstand en infostand gaat naar een sociaal ontwikkelingsproject in het Zuiden, zo ook een deel van de totale opbrengst van het feest!

Traditioneel starten we ons wereldfeest met een tentoonstelling op zaterdag. Dit jaar wordt het een expositie van de Iraanse fotografe Negar Aghaalitari, in samenwerking met "Lens op de Mens". 

Tijdens de bijhorende receptie zal de internationaal gerenommeerde percussionist Ömür Arslan een voorproefje geven van het feest op zondag. Dit alles vindt plaats in het theatergebouw van Dommelhof en start om 19u30.

Negar Aghaalitari werd geboren in Teheran in 1989 en ze heeft een graduaat in psychologie. Ze houdt zich vooral bezig met documentaire en sociale fotografie.

Ze is lid van de Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP). Ze won al prijzen in Japan en Servië en stelde haar foto's voor op talrijke internationale festivals. Ook in haar eigen land is ze erin geslaagd om meerdere exhibities te doen en ze verzorgde er ook al enkele workshops.

Daarnaast onderwijst ze ook documentaire fotografie aan jonge mensen in een 3-tal scholen in Iran.

 

 

Dit is hoe ze haar werk zélf voorstelt: "Ik ben een vrouw en in mijn fotocollecties breng ik de sociale positie van vrouwen onder de aandacht en dat in landen zoals Maleisië, Singapore, Turkije, China, India, Bulgarije, Georgië, Rusland, Azerbaidjan en Iran. En dat is wat ik zal blijven doen!"

Ömür Arslan
Ömür Arslan

Op zondag openen de deuren om 13u en de bar om 13u30. De optredens, workshops en andere activiteiten gaan door op de terreinen van het Provinciaal Domein Dommelhof.

OPTREDENS

 

 REMORK & KARKABA

Remork & Karkaba is een unieke fanfare die bestaat uit een blazerssectie en Marokkaanse gnawa-percussie. De enthousiaste muzikanten weten als geen ander hoe ze in een mum van tijd een (straat)feestje in gang kunnen steken. Ze slepen jong en oud, van her en der, moeiteloos mee met hun stevige fanfareriffs die genereus worden uitgestrooid op gnawa percussie en dans.

De groep speelt zowel eigen nummers, geschreven door Luc Mishalle, als arrangementen van diens gnawa-jazz groep Marockin’ Brass. De muzikanten worden ook regelmatig opgetrommeld voor andere projecten. Zo nam een aantal onder hen onlangs nog deel aan ons wijkproject MegafoniX, de festiviteiten rond Dia de Muertos in de Marollen en het jazz-event Thrill in Edinburgh.


 

YIRIKAN

Yirikan is een percussiegroep begeleid door traditionele dans uit Guinée. De band werd opgericht door Bayo Kankan in 2013 en bestaat uit 10 artiesten uit Guinée, Ivoorkust en België.

Deze mensen hebben als gemeenschappelijke passie de traditionele muziek van West-Afrika.

Yirikan (wat "de klank van hout" betekent) biedt ons een spektakel van pure energie.

De veelheid aan instrumenten en de subtiele fraseringen van de muzikanten zijn constant in dialoog met de virtuose dansers en de emotie van de zang. Hun sfeervol spel combineert muziek, humor en choreografie.


 

  DJ'S STANLEY LIVINGSTONE & GLOBAL WAX

Twee DJ's bundelen hun passie voor vintage global dance music en haalden voor Wereldfeest Ondersteboven hun platenkast overhoop. Verwacht je aan een zonovergoten portie aanstekelijke grooves, van funky afrojazz tot shangaan electrobeats, van highlife disco to lofi dub, van Nairobi benga tot Nu Yorican salsa. En vergeet vooral niet te genieten!


 

THEATER ANTRACT

"De Steen" is een performance die de sterkte toont van vrouwen in tijden van migratie.

En gaat over afscheid en de wind van heimwee, over eenzaamheid en verlangen, over overleven in een nieuw land en de kracht van het moederschap.

Deze mobiele voorstelling is gebaseerd op waargebeurde feiten uit het boek 'VertelGenkVertel'.

Geregisseerd door Hüseyin Umaysiz en gespeeld door Layla Önlen.

WORKSHOPS

 

 AFRIKAANSE DANS


 

 DJEMBE

Beide workshops worden verzorgd door de mensen van Chocolat Show. Binnen de Belgische muziekscene mag Chocolat Show vzw zich gerust een meer dan veelzijdige speler noemen voor zowel wereldmuziek als andere stijlen. Ze werken samen met tal van getalenteerde muzikanten in meerdere stijlen, van Afrikaanse percussie, Cubaanse Rumba, Salsa, Latin Jazz, Reggae, Varieté, Bigband tot zelfs Drum 'n Bass. Al hun artiesten zijn vakspecialisten die begrijpen hoe ze het een publiek naar hun zin kunnen maken.

DOORLOPEND

Verspreid over het terrein zijn er workshops knutselen, circustechnieken, schilderen, mandala's, kalligrafie, pottenbakken, ballonnen plooien.....

 

Verder ook nog gelegenheid tot: grime, hennatattoo, kraaltjes vlechten, tenen lezen, massage....

 

 

Lekkere hapjes en drankjes (na het succes van vorig jaar ook weer cocktails).

 

 

En natuurlijk ook infostanden van verenigingen die zich inzetten voor het zuiden.

 

Tot slot een dikke merci aan de mensen van neerpelt.in die elk jaar van de partij zijn met hun fototoestellen en alles vastleggen op de gevoelige plaat. De bovenstaande foto's zijn van hun hand.