Vermits we altijd helpende handen nodig hebben, zowel bij opbouw en afbraak als op de dag zelf plaatsen we hier een oproep. Zin om deel uit te maken van een gezellige groep mensen met het hart op de juiste plaats? Ook begaan met de groeiende ongelijkheid tussen noord en zuid? Dan verwelkomen we je graag in onze poule van vrijwilligers.

 

 

 

Zelfs al zou het weer tegenvallen, dan nog zorgen onze DJ's voor zonnige warmte met hun sprankelende wereldmuziekjes. Stanley Livingstone en Global Wax kennen ons publiek intussen door en door en weten als geen ander hoe de sfeer erin te houden en de massa in beweging te krijgen. Wie wil dansen kan zich helemaal laten gaan!!! Zij openen ons wereldfeest vanaf 13u en zorgen voor de afsluitende klanken vanaf 18u.

Na het openingswoord van onze burgemeester zetten we het publiek al "aan het werk". Om 13u45 start namelijk de workshop djembé, een jaarlijks terugkerend fenomeen dat altijd immens succes heeft. Wie weet wist je niet eens dat je muzikaal talent hebt en speel je de pannen van het dak. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Tijdens vorige edities bleek hoezeer Afrikaanse roots ons 'westers' publiek kan bekoren. Naast de eerder genoemde djembé initiatie komt Brenda het publiek opzwepen met haar workshop Afrikaanse dans. Muziek en dans zijn nou eenmaal een integraal onderdeel van veel traditionele Afrikaanse samenlevingen. Wat ons bij vorige edities al opviel is het plezier dat van de gezichten straalt! Aanvang om 14u15.

WIJZIGING PROGRAMMA: Door overmacht kan Forest African Dance niet aanwezig zijn!!!

Maar niet getreurd want we hebben een waardige vervanger. We blijven nog even in hetzelfde continent met de show van Zé & The Scorpions en dat vanaf 14u45.

Zé is al jaren een vaste waarde op activiteiten van ONDERsteBOVEN en zegde gelukkig toe om als vervangende act ons feest te komen opfleuren. Naast de workshop djembé zal zijn groep ook optreden in een totaalspektakel van muziek, dans, acrobatie en vuurspuwen. Kleurrijk, wervelend en energiek zijn enkele termen die in je opkomen tijdens deze show. Laat je onderdompelen en verbaas jezelf over de lenigheid en fysieke kracht die hier tentoon gespreid worden. Genieten maar!

Klik op de roze link voor uitgebreide info over deze show.

Om 15u30 gaan we via Pelt van Afrika naar Zuid-Amerika met een workshop salsa. Salsa is een zeer populaire dans van hoofdzakelijk Cubaanse oorsprong. Een weetje over deze immens populaire dans:  De naam komt van een populair radioprogramma gesponsord door een fabrikant van pikante tomatensaus. (Wikipedia) Klik op de roze link voor uitgebreide info over salsa.

Voor wie het wat ruiger mag vindt misschien wel zijn/haar gading in de workshop capoeira. Deze vangt ook aan om 15u30. Capoeira is een spel, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. Zij heeft haar wortels in soortgelijke spelen of riten die werden meegebracht door de Afrikaanse bevolking in de tijd van de slavernij in Brazilië. (Wikipedia) Klik op de roze link voor uitgebreide info over capoeira.

Het bovenstaande filmpje is een opname van de capoeira groep in Salvador Bahia met de naam 'Grupo Engenho da Bahia'. De clip werd ook gebruikt in de film 'Slave to the Rhythm'.

Om 16u15 is het dan tijd voor de hoofdact "Tomi & su TimbaLight" die het podium afsluit.

Liefhebbers van salsa en live muziek kennen Tomi als charismatische zanger, maar Tomás Sotolongo Fuentes heeft nog veel meer noten op zijn zang.

Toen hij 15 was, stroomde hij al in op het Conservatorium Fernando Carnicer, in Havana, en sindsdien heeft de muziek hem niet meer losgelaten. Vanuit zijn klassieke (opera)achtergrond heeft hij allerlei verschillende muziekstromingen verkend, om zich uiteindelijk te ‘settelen’ in de Cubaanse salsa. In 2002 is hij geëmigreerd naar België, waar hij al snel naam maakte als zanger bij verschillende bands, zoals Grupo Doble Impacto, Grupo Contrabando en La Excelencia. In 2010 vond Tomás dat het moment was aangebroken om zijn eigen band op te richten, met als resultaat Tomi & su TimbaLight.

De band telt maar liefst 11 muzikanten afkomstig uit Cuba, België en Duitsland, maar nu allen woonachtig in Brussel en omgeving. Ze spelen de Cubaanse salsavariant die tegenwoordig ‘timba’ wordt genoemd, maar in een iets mildere vorm. Hun muziek moet in de eerste plaats dansbaar zijn, maar daarnaast ook toegankelijk zijn voor niet dansende ‘luisteraars’, vandaar de naam TimbaLight.

Bandleider Tomi is niet alleen een gedreven zanger, maar ook arrangeur en componist,  en in zijn nieuwe band heeft hij zich omringd met ervaren topmuzikanten. Ondermeer dankzij pianist Norman Peplow (arrangeur en componist ) heeft de band een Europese touch!!! Resultaat is een combinatie van 2 werelden. Doel is de Cubaanse muziek naar een hoger niveau te tillen en te verbreiden door heel Europa of, waarom niet, de hele wereld. Nu dus op ons podium in Pelt!

VOLGENDE WORKSHOPS EN ACTIVITEITEN ZIJN DOORLOPEND TE BEZOEKEN OP ONS TERREIN

Om te zien wat de foto's uitbeelden klik op elke afbeelding apart. Met dank aan FOTOPELT