"Voor een optimaal resultaat gelieve uw smartphone horizontaal te houden."

WERELDFEEST ONDERsteBOVEN

 3 & 4 september

2022

Door corona lukte het de voorbije 2 jaar niet om een Wereldfeest op poten te zetten zoals wij dat als organisatie en jullie als publiek gewoon zijn. Dit jaar zijn we dan ook superblij om weer een volwaardige editie te kunnen organiseren. Bovendien is het een speciaal jaar omdat we ons jubileum vieren. 2022 wordt de TWINTIGSTE keer dat Wereldfeest Ondersteboven op de proppen komt met een multicultureel evenement voor jong en oud. Inkom is naar goede gewoonte gratis.

Zet alvast een kruisje in jullie agenda op 3 en 4 september zodat je het zeker niet vergeet. Locatie is nog steeds: Terreinen van Provinciaal Domein Dommelhof.

Hopelijk tot dan!

Deze prachtige affiche is ontworpen door Liene Bouwen.

ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2022

Op zaterdagavond wordt traditioneel een receptie georganiseerd. Bij vorige edities werd daar steeds een tentoonstelling aan gekoppeld met werken van geëngageerde kunstenaars. Ditmaal wordt het een foto expositie die een beeld geeft van de afgelopen 20 jaar Wereldfeest Ondersteboven. Die zal te zien zijn in de foyer van provinciaal centrum Dommelhof. Iedereen is welkom vanaf 19u30. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir zal persoonlijk aanwezig zijn en een toespraak houden. Aansluitend is er een optreden in de theaterzaal.

We zijn erg trots om de wereldberoemde ster Ghalia Benali te mogen verwelkomen in Pelt. Deze artieste staat bekend als "de maker van haar eigen mythes", zoals beschreven in The New York Times.

De Tunesisch-Belgische begon haar carrière in 1992 als zangeres, schrijfster, componiste, visueel artiest, schilder, ontwerpster en actrice.

Door verschillende stijlen van muziek te mengen verbindt ze verschillende culturen. Ze werd geboren in Brussel en groeide op in zuidelijk Tunesië en beide invloeden zijn duidelijk aanwezig in haar oeuvre.

Enkele van de titels die haar toebedeeld werden tijdens haar carrière zijn: 'Wind's Daughter', 'Ambassador of the Arabic Culture' en 'Om Khaltoum's Granddaughter'.

Doorheen de jaren sleepte ze meerdere prestigieuze prijzen in de wacht en met meer dan 9 albums en talrijke samenwerkingsverbanden met andere artiesten op de teller kan ze gerust omschreven worden als een ambassadrice van het genre 'wereldmuziek'.

Voor wie graag meer gedetailleerde informatie wil over haar werk klik op de link: https://worddisk.com/wiki/Ghalia_Benali/

 

AANVANG: 20U30

LOCATIE: THEATERZAAL DOMMELHOF

 

ZONDAG 4 SEPTEMBER 2022

Om 13u30 bijt de Indische band DHOAD Gypsies of Rajasthan de spits af op het hoofdpodium. Deze groep werd in 2002 opgericht in Frankrijk door Rahis Bharti, zelf een afstammeling van muzikanten die 7 generaties lang de honneurs waargenomen hebben aan de koninklijke hoven van Rajasthan (de zogenaamde maharajas). Hij heeft door de jaren heen honderden dansers, muzikanten en andere artiesten uit die Indische provincie gesponsord en gepromoot.

Dhoad bestaat, naast muzikanten, ook uit dansers, vuurspuwers, acrobaten en fakirs en heeft intussen al meer dan 1500 concerten gegeven in meer dan 110 landen. Spektakel gegarandeerd.

Voor meer details verwijzen we graag naar hun website: https://www.dhoad.com

De volgende hoofdact treedt aan om 15u15: Adesa Gamashimo Parade. De groep Adesa is opgericht door leden van een zeer oude artiestenfamilie uit het zuiden van het West-Afrikaanse land Ghana. De drijfveer voor muziek en choreografie zijn de Ghanese mythes.

De Gamashimo Parade is geïnspireerd door de traditie van de Asafo krijgers. Ze lopen en dansen op stelten, halen acrobatische toeren uit en dragen daarbij maskers en traditionele kleurrijke kostuums. En dit begeleid door opzwepende ritmische muziek. Wie dit gezien heeft, vergeet hen nooit meer.

Meer details kan je hier vinden: http://www.linkwadraat.be/nl/artiest/adesa

En als laatste hoofdact laten we Maykel Lopez y su Nueva Dimension op u los.

"Maykel Lopez y Su Nueva Dimension" is een formatie met muzikanten uit Cuba en Nederland.

Voordat frontman Maykel López Rodriguez besloot Cuba voor Europa te verruilen was hij zanger bij één van Cuba's bekendste groepen "Oderquis Revé y su Changuï". Als zanger is hij van vele markten thuis: hij rapt even makkelijk als dat hij een gevoelige ballade zingt. Een optreden van deze band staat voor 80% Salsa Cubana & Salsa Tropical en 20% Merengue & Bachata.

Succesvol feest gegarandeerd!!!  Fiesta para todos. Vanaf 16u30

Wie de afgelopen jaren ons wereldfeest bezocht heeft mocht al kennis maken met ons DJ duo Stanley Livingston & Global Wax. Kan iemand stil blijven staan op al die heerlijke, groovy deuntjes die ze uit de speakers laten knallen? Wij denken van niet. Shake your booty! Vanaf 18u.

This file is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 license.

Dit onderdeel noemen we beter niet 'optreden' maar het is wel een show op het podium. Om 15u én om 16u15 lopen modellen een Afrikaanse modeshow.

De Nigeriaans-Belgische Kemi Oliha ontwerpt kleding die geënt is op traditionele Afrikaanse stoffen maar ze geeft er een frisse, moderne toets aan. Het resultaat is een hedendaagse collectie met een vette knipoog naar haar vaderland. Kemi's collectie is een absolute vreugde voor de ogen. Haar leuze is dan ook niet voor niets: "From my happiness to yours".

Haar merknaam heet 'OLIHA'.

We verwijzen graag naar haar facebook pagina: https://www.facebook.com/olihaconcepts/

Er zijn dit jaar 4 grotere workshops die door grotere groepen tegelijkertijd gevolgd kunnen worden. Om 13u30 begint en zijn groep eraan met een workshop djembé, sinds vele jaren een vaste waarde en nog steeds een topper voor jong en oud.

Om 14u45 en om 16u15 hopen we vele kindergezichtjes te zien glunderen wanneer ze mee gaan doen met de workshop Afrikaanse dans.

Om 15u30 mogen de heupen en de beentjes in beweging komen tijdens de workshop salsa dansen.

Ook nog om 16u15 start een workshop capoeira. Nadat de groep een demonstratie heeft gegeven krijgt iedereen die dit wil de kans om zelf deze Braziliaanse vechtdans te proberen.

 

Naar goede gewoonte is ons wereldfeest niet alleen interessant voor hen die geëntertaind willen worden, integendeel. Voor een groot deel bestaat ons programma uit interactieve bezigheden, dikwijls gericht op kinderen maar zeker niet uitsluitend. De volgende activiteiten vinden doorlopend plaats.

Behalve het jaarlijks terugkerende tekenen en knutselen allerhande, pottenbakken, kalligrafie, kraaltjes vlechten, circus en het schilderen op doek zijn er ook nu weer de schmink- en grimestand, de erg gewilde hennatattoo, de energetische massage en het tenen lezen (die laatste twee in een rustig hoekje van het domein). En nieuw in het aanbod is kantklossen.  

 

Ook een vaste waarde sinds enkele jaren is Nagaveni met haar interactieve mandala. DJ Toto heeft zijn plekje ook al dubbel en dik verdiend met zijn mobiele discobar. Beiden doorlopend te zien.

Volledig nieuwe acts op ons wereldfeest zijn: Bhumika Pareck met een yogasessie om 14u30 én om 16u00. Daar tussenin om 15u15 komt Tante Claus het publiek vermaken met haar verteltheater.

En laat ons de infostands waar Noord-Zuid verenigingen hun werking voorstellen niet vergeten!

Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten natuurlijk: meerdere eetstands bieden snacks/maaltijden aan uit de wereldkeuken.

Mocht u nu nog niet overtuigd zijn: er is ook een cocktailbar. De tropen liggen in Pelt begin september!

 

Onze dank is groot voor de foto's die zijn gemaakt door onze vrienden van Neerpelt.in. De hele reeks kan bekeken worden op https://2021.fotopelt.be/ (klik op archief en kies het jaartal).

Ons wereldfeest wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners/sponsors waarvoor dank.

Klik op de volgende link voor meer informatie: SPONSORS

"Background vector created by freepik"